iHerb GIK440

Рецепти

Тиквички с рикота

Плодова торта

Баница със сирене

Ягодово смути

Яйчено руло с тиквички

Форум за Зоната > Ориентиране

Виксу,благодаря за обяснението,това изследване с гликозата съм виждала да го правят на деца за които се съмняват,че откючват Диабет за да няма съмненея-доста време прекарвах в Детска универиситетснка клинека покрай моят син и понеже съм от Пловдив винаги му бях предружител и доста неща видях които не съм и предполагала,че ще видя.Моята талия е 82,5см.мерих я когато си смятах протеиновите блокове и тежа 54-55кг.Тези мерки критерии ли са за тази резистентност.Отколко време си в Зоната и тези резултати без лекарсва ли ги постигна.Пишеш,че понякога излизаш от нея колко често ти се случва.
Лека вечер и благодаря.

19/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Дани, най-добрия начин да разбереш дали имаш инсулинова резистентност е да си направиш излседванията. Аз не съм имала някакви симптоми, по които бих предположила , освен коремчето, но пък тогава не бях и чувала за тази диагноза, а и не съм се замисляла много за него. Това за сантиметрите съм го чела в интернет от няколко различни източника. Казват обаче, че само с намаляне на коремните мазнини се повишава инсулиновата чувствителност, което е положително в случая :) Спазвам "Зоната" от около 6-7 месеца. Не съм вземала никакви лекарства ( последно пих преди да забременея, преди близо 2 години), изцяло само с режима на хранене свалих тези килограми. Може би за около 3 месеца отслабнах толкова. Сега гледам да си задържа килограмите като увеличих мазнините, или по-скоро не ги броя вече, тъй като не искам да слабея повече. Да ти кажа честно излизам от "Зоната" минимум 1 път в седмицата, а понякога и по-често (2-3). Зависи колко често се храним навън. Имала съм 3 периода, в които съм си яла безразборно за около седмица ( по празниците и като сме били на почивка). И тогава най-добре видях ефекта от "Зоната". Чувствах се тежко след хранене, доспиваше ми се...но пък понякога ми се иска да си похапвам на воля без да мисля какъв протеин да хапна и колко са ми въглехидратите :))

20/02/2013 | Unregistered Commenterviksy

Здравей Дани!:)
Много Благодаря за информацията за Киноата! :))))

Приятен и успешен ден!

:)

20/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте всички.
Тони и Сани помагаите имам вече готов покълнал нахуд,а не знам по-колко да ям от него за 1Б търсих снощи в ББ-саита но нищо не намерих за него намирам само същите които е написала Сани.Аз , не съм много на ти с тая техниката кажете как да търся за да не ви притеснявам.Да питам и за какаото-на гранули-вие броите ли го блог и за какъв.
Лека вечер и чакам помащ.Благодаря предварително.

22/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Кълнове от нахут - 100 гр кълнове съдържат :
мазнина - 4 гр
протеин - 10 гр
въглехидрат - 24 гр
фибри - 3 гр
( Дани , от въглехидратите винаги изваждаш фибрите и тогава делиш на 9 , това важи за всяка храна , сигурно го знаеш и правиш , но пак да припомня )

23/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Здравей Дани!

Почнах да търся инфорамция за кълнове нахут, но не успявам да намеря нещо по въпроса, освен как се парвят кълновете, но не и някакви стойности.За какаото открих на едно място, че го дават 2 суп. лъжици или 10 гр. за 1 Блок В.Принципно 2 суп.лъжици не са 10 грама, но това видях.Вероятно какаото е по -леко (прахообразно) и 2 суп.лъж може да са 10 гр.Това открих.За какаото на гранули може да погледнеш пакета какво пише и какви стойности са дадени и да видиш колко грама от него съдържат 9 гр.въглехидрати, колкото е за 1 блок.

Ако намеря някаква информация за покълнал нахуд обезателно ще пиша!

:)

23/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте,благодаря ви Тони и Сани.

Тони откъде взимаш тази информация дай ориентир къде да търся.По данните които си писал излиза,че за 1Вб са 41гр.ти колко ги изчакваш да пораснат кълновете-на нахуда-за да ги ядеш,моите са около 1,5-2см. смятам,че са добре.Искам да те питам и за люцепната на дъното на кутията в която я покълвах остава доста семе което не е покълнало така ли трябва да остава,да чакам ли или да го хвърлям.

Сани в книгата на д-рПапазова има разни рецепти с какао по 1ч.л.и никъде не го брояд за никакъв блог пък на опаковката е дадено,има протеин 3,4гр.,въглехидрати 88гр.от които захариди 81гр.,наситени мастни киселини за мазнините 1.1гр.,натрии 0.3гр.предполагам,че защото се ползва малко затова не го броят.

Лека вечер и приятна почивка утре.

23/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Тони завравих да питам да смятам ли,че в 100гр. има и почти 1.5ПБ или да си смятам само въглехидратите.

23/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравей Дани , повечето информация намирам по чужди сайтове , в Бг още няма толкова развит и поддържан интерес към био , веган, суровоядство ..... Специално за нахута в бг сайтове не можах да намеря едно време информация , сега може и да има някъде . Аз лично не ги гледам колко см са стигнали , защото според начина , по който ги гледаш може да порастат малко или много, зависи каква е температурата в стаята ти , колко вода им даваш , колко е светло и тн. Аз имам таблица , в която е описано всеки вид семе колко време се накисва във вода и после след колко дни е най подходящо за ядене , имай на предвид , че семената се накисват различно във вода и стават за различни дни готови кълнове . Нахутът е най пълноценен след покълване 3-4 дни .Колкото до люцерната , тя е най полезна когато кълновете се развият до малки листенца - 5-6 дни за около седмица , хубаво е да се сложи на светлина след 3-4 ден , за да може да образува хлорофил в листенцата . Мисля че се досещам за какво ме питаш когато казваш , че долу в съда остават много семена от люцерната .Това не са семена , това е обвивката на семето . В процеса на покълване , семето се разпуква и кълнчето излиза от него , има обвивки , които си стоят върху част от кълна ,има и които са изпаднали мн лесно, аз ги отстранявам , за да не загниват излишно около кълновете. Загледай се и вземи част от тези обвивки и ще видиш че са празни :) Нахутът аз го броя само за въглехидрат .
Извън Зоната , ако ти допаднат кълновете , може да си направиш едно пролетно прочистване и детоксикиране на тялото . Няма нужда да броиш блоковете вече , просто ще трябва да си подготвиш 5-6 вида различни кълнове в достатъчно количество, за да може да се храниш САМО с тях в продължение на 1 седмица .
Има и друг вид кълнове , които са по скоро растения бебета - Поници . При кълновете се чака само семето да покълне и да се зареди с витамини и минерали , докато пониците са същите тези семена , но заровени в 1-2 см почва или пластове марля , поливат се и се чака да поникнат малки стебла ( на полето , когато покълналото житото почне да се показва над земята всеки от нас е виждал как нивите са покрити като със зелен килим , това са тези поници , когато се покажат 5-6 см над почвата ) .Те са мн богати на хлорофил , който синтезират от слънчевата светлина . Опитай ако имаш желание , ще разнообразиш малко и ще ти е по лесно , трябва да ги засееш само семената , да поливаш умерено и после готовите поници просто ги режеш в дъно до почвата и чакаш нова реколта .

24/02/2013 | Unregistered CommenterТони

Здравейте!

Искам да ви попитам Какво мислите за цеденото кисело мляко.Има ли някаква разлика от нормалното кисело мляко?Например цедено кисело мляко 2 % масленост има ли разлика от обикновено кисело мляко 2 %.Простете невежеството ми, но не ми е ясно с какво се различава едното от другото и съответно как да го използва в "Зоната", като нормално кисело мялко или как?

Благодаря!

Приятен следобяд!

:)

24/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравей Сани,

лично аз мисля, че няма основателна причина да ползваш цедено вместо "обикновено" кисело мляко, освен ако не си решила сама да си го направиш. Смятам, че количеството "странични" продукти в обикновеното мляко са достатъчни, за да трябва да ги концентрираме допълнително.

В твоя случай аз бих постъпил така (не е задължително, разбира се):
1. Бих ползвал 2% кисело мляко по БДС, като се надявам, че заради изискванията на стандарта производителите са подложени на по-чести и стриктни проверки и спазват по-добра технологична дисциплина. Да не забравяме, че киселото мляко е ценно най-вече заради живите бактерии в него.
2. Когато ми се наложи да ползвам "цедено" кисело мляко ще си го направя сам, като ще изцедя до нужната гъстота блоковете, които съм решил да ползвам - например една кофичка кисело мляко (2 БП + 2 БВ). Да не забравяме, че при цеденето на млякото, няма да загубим нищо хранително - освен вода, малко киселина, и няколко оцелели ценни бактерии (ако изобщо ги е имало) - ха ха ха :).

И последно, извинявай за леко наивния въпрос, но защо ти е необходимо цедено кисело мляко и няма ли опция да го замениш с обикновено или пък с извара, все пак тук говорим за диета и режим (дори и да го наричаме с по-изтънчени имена) - все неща свързани с ограничения и дисциплина. Нужно ли е да усложняваш и обогатяваш нещата - няма как да продължиш да се храниш по "стария" начин и да имаш резултати в Зоната.

Поздрави и успех.

ПП: а и да не забравя - ползвай Състав на храни и продукти. Има ценна информация за доста продукти.

24/02/2013 | Unregistered CommenterBigBoy

Здравей Биг Бой!
:)
Благодаря за идеята да си направя сама цедено кисело мляко! :) Следващия път така ще направя! :)))
Днес исках да си направя торта съобразена с изискванията по "Зоната" и ползвах рецепта поместена в сайта.Трябваше ми крем за нея, а не исках да ползвам желатин.Имам хранителна алергия към определени храни, киселото мляко е доста течно за крем и ми дойде идеята да сложа цедено кисело мляко.Тогава се замислих как да го смятам за да го вкарам в изискванията за "Зоната".Това е.Ползвам принципе на "Зоната", за да се храня здравословно и балансирано, което смятам, е същноста на този начин на хранене.Приемам го като стил на хранене , а не като на режим , който ще следвам месец или два, за това се опитвам да го адаптирам към "реалния" живот.Нямам нужда от сваляне на килограми.

Всичко добро!
:)

24/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Тони,благодаря за разясненията днес и аз установих,че повечето от останалото на дъното са люспи но има и неразпукани семенца.Поколко грама залагаш на един път,аз сега заложих 25гр. семе и по-инфото на САни,че 1ВБ са 429гр.от това семе едвам получих 170гр. кълнове това нормално ли е или нещо съм оръркала.За пониците четох тук-там из саитовете,но живея в апартамент и сега през зимата ми е трудно да си одглеждам,но като се затопли ще опитам,засега ще си отглеждам само кълнове.Да попитам пак да не броя,че нахуда,лещата и елдата имат протеини,а само въглехидрати,а за обикновенната соя и бобчетата мунг-те ми се получиха и до 2дни ще са готови за употреба-да ги смятам за смесени или само за протеин,и това 500гр.кълнове за мунг вярно ли е малко множко ми се вижда.Ако можеш даи инфо за кълнове от елда за 1Б и за кълнове от слънчоглед-белен и небелен-всички които опитах досега ми харесват и залагам вече по-смело и по-повече кухнята съм я превърнала в малък разсадник-кутии,буркани и тарелки пък и като виждам,че ми действат положително се въодушивявам все повече.
Лека вечер.

24/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравей Сани,

мисля, че в твоя случай можеш да ползваш агар агар - веганска алтернатива на желатина.

Иначе да, права си - всеки трябва да намери своята Зона и да я адаптира към начина си на живот.

Успех

24/02/2013 | Unregistered CommenterBigBoy

Здравей Биг Бой!

Много Благодаря за предложението!Ще проуча въпроса за агар - агара!:) Наистина ще ме улесни!

Приятна и спокойна вечер!

:))))

24/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте,всички.
Сани,тези данни които ми прати за кълновете само за вълехидрати ли ги дават,защато във ББ-саита са дадене като смесени ,че имат и протеин и направо се обърквам.Ако можеш провери и ми пиши,за утре следобедна закуска-след много сметки си приготвих-125гр.Мунг-1/4ВБ,32гр.нахуд-3/4БВ,от Мунга приех,че имам и 1/4ПБ и добавих 21гр.сирене за още 3/4ПБ и ще добавя и ядки за мазнина.Ако някои е по-наясно с кълновете да ме провери и да пише дали съм смятала правилно.
Сани,ако срешнеш и за други кълнове данни пиши ще съм благодарна.
Лека вечер.

26/02/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравей Дани!

Мисля че данните , които поместих тук за кълновете се приема за един блок Въглехидрати.Почнах да разглеждам и по магазините дали няма някакви продукти и инфо свързани с кълновете, ако мога да бъда полезна.Никакъв опит нямам с тези неща.
Ако попадна на нещо, веднага ще го постна :)

Приятен и спокоен ден!

Всичко добро!

:)

27/02/2013 | Unregistered CommenterСани

Здравейте! Чета ви от известно време и все не се решавам да започна да се придържам към този режим на хранене. Всъщност преди близо година започнах да опитвам от рецептите дадени тук, но забременях и временно преустанових храненето по зоната. Сега съм твърдо решена да опитам, защото честно казано имам бая килца за сваляне, а и да регулирам някои здравословни проблеми. Надявам се да помагате :)!
А повода да пиша тук е, че случайно попаднах на отговор на въпрос зададен от viksy преди време - за съдържанието на сиренето "Халуми".
В 100гр. се съдържат протеини - 23гр. и мазнини - 25,4гр., за въглехидрати нищо не пише, явно са толкова малко, че може да се пренебрегне съдържанието им.

05/03/2013 | Unregistered CommenterTanya

Въглехидратите в халуми сиренето наистина са пренебрежимо малко. Може би 1 грам..

07/03/2013 | Registered CommenterVivi J.

Как да балансирам пъдпъдъчите яйца ето тези стойности намерих за тях : Посочените данни се отнасят за едно цяло сурово яйце (9 гр):
Продукт калории белтъчини мазнини/гр холестерол вит. А калций желязо
Сурово яйце от пъдпъдък 14 1 гр 2% 76 мг 1% 1% 2%

?
Благодаря предварително.

07/03/2013 | Unregistered CommenterCrunk

Това е което съм писал малко по-горе е доста неразбираемо :). Малко повече инфо за пъдпадъчите

сухо вещество % - 27гр. в 100 гр - това си нямам на идея какво е

обща мазнина на свежа маса % -11.40 гр. в 100 гр - 1.29

общ белтък % - 10.7 в 100гр - 1.52 в сто грама

Как мога да ги сложа към зоната? Като протеин или като мазнина да го смятам или като микс м/у двете? И как да съставя един блок?

07/03/2013 | Unregistered CommenterCrunk

Здравейте,всички от зоната.

Имам две питания които може да помага.
Първо колко грама ечемик е 1б защото и тук и в книгата е дадено половин суп. лъжица но има различни по-голимина и ме мага да се ориентирам.
Другото което ми е за питане някои ползва ли свежо сирене и то удачно ли е за Зоната,днес се загледах в едно такова овезмаслено и неосолено учудиха ме данните на етикета въглехидрати 1гр,протеини 9гр.и мазнини 3гр.за 100гр.по тези стоиности излиза,че 1ПБ е 77гр.това възможно ли е? И трябва ли да смятам за различните сирена или винаги да ям по 28гр.
Сега докато пиша се сещам да питам добре ли ще е да заместя на нощната закуска блока мазнина с покълнал слънчоглед,обожавам да чопля семки,така ще съчетая нещата.А накои може,ли да каже по-колко грама да приема за 1БМ от покълналия слънчоглед.

07/03/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здрасти, Crunk,

Аз точно оня ден питах Сиърсовите консултанти за пъдпъдъчите яйца. 6 яйца от пъдпъдък съдържат 7г протеин, тоест, дават 1 блок протеин.

12/03/2013 | Registered CommenterVivi J.

Здавейте,къде се изгубихте всички.Помагаите за сиренето за което питах,че съм съм го купила и не знам по-колко да ям ще вземе да се развали......

12/03/2013 | Unregistered CommenterDani 74

Здравей, Дани, Твоите въпроси наистина са с повишена трудност :)
За сиренето - никой не може да каже доколко реално е това, което пише на етикета. По принцип, ако може да се вярва на етикета, трябва да изчисляваш според него, а не винаги да ядеш по 28 г за 1 блок. Аз така правя - гледам по етикета.
По въпроса за количеството ечемик и лъжиците - няколко грама повече или по-малко, не вреди. Ако искаш да си прецизна, погледни информацията за ечемика в сайта на bb-team - ето тук - има разни видове ечемик, включително и топлинно обработени.
За слънчогледа също има информация в сайта на bb-team, но не намерих покълнал слънчоглед. Това ми се струва труден въпрос :)

13/03/2013 | Registered CommenterVivi J.